W codziennym życiu spotykamy go niemal codziennie, niektórzy za jego poszukiwaniem wyruszają w świat, inni starają się do unikać w swojej diecie. Tematyce CHLEBA poświęcony został wykład Pana Jarosława Gajdy pt. „Pieczywo wczoraj i dziś”. Miał on miejsce w siedzibie Europejskiej Uczelni Społeczno-Technicznej w Radomiu w dniu 25 stycznia 2015 roku. Podczas prelekcji mogliśmy się m.in. dowiedzieć, że pokarm ten towarzyszy człowiekowi już od około 11 tysięcy lat.

Jego wygląd i właściwości zmieniały się na przestrzeni wieków dzięki udoskonalaniu technik otrzymywania mąki oraz sposobów przyrządzania i wypieku ciasta. Obecnie półki w sklepach uginają się od różnorodności i bogactwa oferty proponowanej przez piekarzy. Pieczywo ciemne, jasne, z mąki pszennej i żytniej, z ziarnem, z drożdżami lub bez. Często także nie zdajemy sobie sprawy z tego, że spożywanie chleba może mieć dobroczynny i zdrowotny wpływ na człowieka.Jak się okazuje pieczywo może stać się wdzięcznym i ciekawym tematem do rozważania. Słuchacze wykładu dowiedzieli się o wielu jego tajemnicach, poznali jego właściwości, mieli także możliwość zadania prelegentowi pytań po wykładzie. Każdego kogo interesuje zdrowie człowieka zapraszamy na kolejne wykłady z cyklu „Akademia Zdrowia”